ДОГЛЯД ЗА ОСОБОЮ З ДЕМЕНЦІЄЮ

ДОГЛЯД ЗА ОСОБОЮ З ДЕМЕНЦІЄЮ
В сьогоднішній рубриці Поради доглядальницям в Німеччині #порадидоглядальницям від #BWEUkraine поділимося з Вами інформацією про деменцію і як реагувати та поводити себе з хворою на деменцію особою.
Незважаючи на те, що під час нашого курсу для опікунок ми розповідаємо про деменцію, багато з доглядальниць виявляються на практиці не готові до роботи з такими людьми. Часто прояви цієї хвороби рідні особи та й опікунки вважають за особливості характеру, прояви негативного ставлення сприймають як особисту образу, а незадоволеність клієнта – як його негативні риси. Проте фізичні вади значне легше побачити і усвідомити ніж психологічні, тому часто виникають подібні непорозуміння.
Ось основні факти щодо деменції, яку подає Всесвітня організація охорони здоров’я:
· Деменція – це синдром, при якому відбувається деградація пам’яті, мислення, поведінки і здатності виконувати щоденні дії.
· Деменція вражає, в основному, літніх людей, але вона не є нормальним станом старіння.
· У всьому світі налічується близько 50 мільйонів людей з деменцією, і щорічно відбувається майже 10 мільйонів нових випадків захворювання.
· Хвороба Альцгеймера є найбільш поширеною причиною деменції – на неї припадає 60-70% всіх випадків.
· Деменція – одна з основних причин інвалідності і залежності серед літніх людей у ​​всьому світі.
· Деменція здійснює фізичний, психологічний, соціальний і економічний вплив не тільки на хворих людей, але і на людей, які здійснюють догляд за ними, на сім’ї і суспільство в цілому. (Детальніше за посиланням: https://www.who.int/ru/news-room/fact-sheets/detail/dementia)
Перші ознаки деменції часто мало помітні. Спочатку порушується короткочасна пам’ять, з’являється забудькуватість і складності з концентрацією уваги. З часом з’являються нові симптоми деменції – стає важко орієнтуватися в місцевості, в часі, виникають труднощі при рахунку, порушується абстрактне мислення. Надалі хворий починає забувати імена, не може згадати недавні події, відчуває складнощі при підборі потрібного слова, забуває як користуватися звичними побутовими приладами, з’являються складності у догляді за собою. Можуть з’являтися галюцинації, психічне збудження. Поглиблюються розлади мови – як при вимові, так і розуміння. При подальшому прогресуванні порушується хода, з’являється нетримання сечі. У великої частини хворих розвивається депресія. Для старечої деменції також характерне посилення певних, часто негативних, рис характеру, наприклад підозрілість до навколишніх, посилення маячних ідей, накопиченню мотлоху, порушення сну тощо.
При лобно – скроневій деменції домінують розлади поведінки. Відзначається апатія або розгальмування, гіперактивність, асоціальна поведінка. На відміну від деменції типу Альцгеймера, при цій формі не порушується орієнтування в просторі, ані рухова активність, але можуть виникати розлади мови, порушення здатності до планування, порушується абстрактне мислення.
Ефективної профілактики розвитку деменції немає. Ризик судинної деменції знижує контроль артеріального тиску з прийомом гіпотензивних препаратів, контроль рівня глюкози і холестерину в крові, боротьба з ожирінням і достатній рівень фізичної активності. До профілактичних заходів відносять регулярні розумові навантаження, розв’язання кросвордів, читання, вивчення іноземних мов.
На сьогоднішній день немає препаратів, що дозволяють вилікувати деменцію.
Основні завдання опіки хворого на деменцію це:
  • Догляд за хворим і забезпечення його безпеки
  • Забезпечення достатньої фізичної активності хворого
  • Виявлення і своєчасне лікування супутніх захворювань
  • Своєчасне виявлення і корекція психічних порушень і розладів сну (За матеріалами: http://medicine.co.ua )
Часто дуже важко «достукатися» до підопічного і поспілкуватися з ним. Це одна з найбільших проблем, як з точки зору терапії, так і опіки та догляду. Ви не можете спілкуватися з хворим підопічним як зі здоровою людиною. Але Ви можете вивчити інші способи ефективного спілкування з Вашим підопічним. Приклади включають такі методи, як геронтологічна перевірка відповідно до Наомі Фейл або особисто-орієнтований догляд за Томом Кітвудом (розкажемо про них у наступних порадах). Є також ряд інших методів, які служать для деескалації проблемної поведінки старшого з деменцією і ефективного контакту з ним. Але цього треба навчатися заздалегідь. Ви повинні бути добре підготовлені, щоб піклуватися про людину з деменцією. Треба добре вивчити моделі як догляду, так і спілкування, а також моделі організації часу для хворих деменцією, щоб не робити помилки пізніше і не призводити до ескалації негативних емоцій.
Варто також подумати про те, чи оточення хворого є для нього приязне і сприятливе. Інші питання, які треба враховувати доглядальниці це, наприклад: чи мої емоції і поведінка є заспокійливими для підопічного або навпаки? Як виглядає моє невербальне спілкування – вираз обличчя, тон голосу, а також гігієнічні процедури?
Часто наші заходи недостатньо сплановані і організовані, тому коли ми маємо справу зі складною ситуацією, ми реагуємо неналежним чином. Ми хочемо вирішити цю проблему будь-якою ціною. Тим часом, догляд за особами з деменцією вимагає, щоб у нас було все добре обдумано. Це особливо стосується процесу догляду. Ми повинні виконувати дії один за одним, у встановленому порядку, швидко і якісно. Людей із деменцією заспокоює повторюваність, чітка і зрозуміла послідовність.
Для непідготовленого опікуна турбота про людину з деменцією є величезним стресом, дуже складною ситуацією. Тим часом підопічний також відчуває величезний стрес. З деменцією він вже не в змозі піти до друга, щоб «поговорити», він навіть не може чітко повідомити, що з ним сталося щось погане. Психолог йому не допоможе, його не вилікує психіатр. Людина з деменцією є один на один зі своєю хворобою, з тим, що з ним відбувається, зі світом, якого він не розуміє і з реальністю, яка просто лякає його.
Отже, якщо Ви доглядаєте за літньою особою з деменцією або бачите подібні прояви у старших осіб з Вашої родини, поставтеся до цього з розумінням. Хвора особа не здатна контролювати свої емоції та часто не в змозі їх приховати. Забезпечте комфортні умови, що дозволять не прогресувати даній хворобі, та не сприймайте близько до серця слова і вчинки, що можуть Вас ранити, адже вони є лише проявом поганого стану самої старої хворої людини.
Тему деменції складно охопити в одному дописі, тому ми будемо продовжувати публікації на дану тематику.